Blog

Natuurfotografie, mijn verhaal…

Door Willemien Kappetein op 7 augustus 2017

Het was halverwege het jaar 2013, dat ik tijdens het fotograferen van een bloem ineens de behoefte voelde om de achtergrond vaag te krijgen en alleen de bloem scherp. Ik zag weleens van die zachte foto’s, waar ik altijd verliefd naar stond te kijken. Dat zou ik ook wel willen, maar…. hoe deed je dat?

Niet lang daarna kwam ik op een ochtend bij de yogales de natuurfotografe Andrea Gulickx tegen. Zij kwam foto’s maken van de yogales. Na de les ben ik naar haar toe gegaan om te vragen of zij misschien workshops gaf. En ja, dat deed zij. Mijn volgende vraag was, of zij misschien ook wist hoe je die zachte foto’s kon maken, waarbij de bloem scherp is en de achtergrond vaag. En ja, dat wist zij ook. Dat was namelijk één van haar specialiteiten! Met een folder en een visitekaartje van Andrea ging ik helemaal blij naar huis.

Mijn eerste workshop

Voor de workshop macrofotografie “op zoek naar het licht” had ik mij al snel ingeschreven en 30 augustus 2013 heb ik mijn eerste “zachte” foto’s gemaakt in de kasteeltuin in Hemmen. Wat was ik blij en enthousiast.

Mijn eerste workshop, augustus 2013

Er ging een wereld voor mij open. Ik ben een paar weken later door Andrea “ingewijd” in de wondere wereld van de waterjuffers en libellen op het Leersumse Veld en daarna ben ik een soort van “los gegaan”. Vele beestjes en bloemen moesten er aan geloven. Wat genoot ik van de natuur en vooral van het contact wat ik ervoer via en met mijn camera.

In het voorjaar van 2014 heb ik de wereld van de ontluikende bloembollen ontdekt. Het is zo bijzonder om het voorjaar van zó dichtbij mee te maken. Er figuurlijk met je neus boven op te zitten…..

Ik ben na de eerste workshop meerdere workshops gaan volgen. Een workshop met de lensbaby, dubbele belichting, libellen en juffertjes, etc. Iedere keer was ik weer net zo enthousiast als die eerste keer. Ik kon er niet genoeg van krijgen.

Uitsluiper bij workshop libellen, augustus 2014

Expositie

In het voorjaar van 2015 werd mij door de Stichting LifeJoy gevraagd een expositie te houden in hun pand in Kerk-Avezaath. In deze ruimte hield ik ook mijn workshops. Ik heb dit graag gedaan en het was zo mooi om te zien hoe iedereen genoot van de foto’s. De energie werd zo mooi bij LifeJoy. De ruimte werd zo Licht.

Openingsfoto expositie LifeJoy, augustus 2015

Landschap

Het was ook 2015 toen ik behoefte kreeg om wat meer landschappelijke beelden te maken, maar dan wilde ik ook de zachtheid, die je zo mooi bij macrofoto’s krijgt, er in hebben. Hoe zou dit nu moeten? Om eerst maar eens “gewoon” goede landschapsfoto’s te kunnen maken, ben ik in 2016 de masterclass van natuurfotograaf Johan van de Watering gaan volgen. Deze masterclass bestaat uit 4 dagen fotograferen, verspreid over het jaar, en 5 avonden, waarin de foto’s met elkaar bekeken en besproken worden. Ik heb hier veel van geleerd. En wat een verschil met de foto’s die ik maakte voordat ik deze lessen heb gehad.

Hoge Venen, oktober 2016

Het fotograferen begon een steeds belangrijker onderdeel van mijn leven te worden. Wat begon als een bloempje fotograferen in de tuin was uitgegroeid tot het voor dag en dauw opstaan om de natuur bij zonsopgang te fotograferen. En wat genoot ik daarbij. Ieder keer opnieuw.

De natuur en haar energie

Het leuke is dat mijn werk al grotendeels in de natuur plaatsvindt. De wandelcoaching is in de natuur en sinds dit jaar geef ik mijn workshops ook in de natuur. De natuur is mijn plek en 2e huis geworden.

Sinds begin 2017 is er vraag naar mijn foto’s ontstaan. Zo zijn er al diverse ruimtes waar foto’s van mij hangen. Heel langzaam begon bij mij het gevoel te komen dat ik dit misschien wel als onderdeel van mijn werk mee mocht gaan nemen.

Ik kwam er (opnieuw) achter dat mijn foto’s een bijzondere energetische waarde hebben. Zij geven licht en in de foto’s zijn allerlei subtiele energieën waarneembaar. De foto’s geven ook energie wanneer je je ermee verbindt.

Opaalkust, mei 2017

De natuur in huis

Aanvankelijk was het nog onduidelijk hoe ik dit ging samenvoegen met mijn werk, maar heel langzaam ontstond het idee om de natuurfotografie onder te brengen bij Bewust in Zijn.

Mijn werkzaamheden doe ik (voornamelijk) in de natuur. Het is echter niet altijd mogelijk om de natuur in te gaan wanneer je werkt of bezig ben. Dus, dan haal je de natuur toch naar jou toe. En hoe? Door een mooie foto van mij uit te kiezen en die in de ruimte te hangen waar je veel of graag bent. En zo haal je de energie vanuit de verbinding met de natuur alsnog naar je toe. Is het echt allemaal zo simpel…? Ja, dat is het!

Website

Een en ander heeft er toe geleid dat de website is aangepast met een fotogalerij en gelijk is gerestyled.

Toen ik mijn foto’s had uitgezocht en bijna klaar was met de website, voelde ik de behoefte om een stukje te schrijven over de (ontstaans)geschiedenis van “mijn” natuurfotografie.
Zo is Natuurfotografie, mijn verhaal….. ontstaan.

Tijdens het schrijven van dit blog ben ik nog een keer terug gegaan naar het landgoed Hemmen, waar ik mijn eerste workshop heb gehad. Ik heb daar onderstaande foto gemaakt, waar ik “mijn verhaal” graag mee wil afsluiten.

Landgoed Hemmen, augustus 2017

Ik wens dat mijn foto’s veel Licht mogen verspreiden, zowel ruimtelijk als in jullie harten!

In Liefde,

Willemien


2 reacties op “Natuurfotografie, mijn verhaal…”

  1. Andrea schreef:

    Prachtig Willemien! 🙂 Wat een mooi verhaal en zo gaaf wat je in een paar jaar tijd geleerd hebt. Je maakt schitterende foto’s. Ik hoop dat ze goed verkocht of verhuurd gaan worden met die mooie energie erin. Mooie vrolijke warme website met echt geweldige beelden. Complimenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.
error: Je kunt mij via de contactpagina om toestemming vragen deze foto te gebruiken.